Painoindeksi katsominen käy kätevästi internetistä saadulla laskurilla


Pituuden ja painon välistä yhteyttä tutkitaan yleisesti painoindeksi.

Bmi saadaan jakamalla paino henkilön pituuden neliöllä. Isoin miinustekijä kyseisellä indeksillä on ehdottomasti se, että indeksi ei ota huomioon ihmisen ruumiinrakennetta.

Paljon rasvaa käsittävä keho saattaa olla huomattavasti treenattua kehoa kevyempi. Lihasmassa painaa siis jonkun verran enemmän kuin rasvakudos. Urheilulliset henkilöt voivat painoindeksin perusteella olla yli normaalipainon, vaikka oikeasti keho olisi hyvin vähärasvainen, mutta kuitenkin lihaksikas.

Painoindeksi ei siis suoraan sovellu lihavuuden eikä laihuuden arviointiin lapsille, vanhuksille tai huomattavan lihaksikkaille. Keille bmi sitten on tarkoitettu?

Yleisimmin tiedossa olevista määrityksistä painoindeksi on vähiten heikko mittaustapa.

Siksi että pitkät ovat yleisesti ihannepainoltaan suurempimassaisia, yritetään painoindeksilaskurissa ottamaan huomioon pitkän vartalon mukanaan tuoma lisäpaino.

-Painoindeksi väittää useasti ylimääräistä painoa isokokoisille ihmisille, kertoo Jyrki Vatanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Parempia mittoja ihannepaino haetaan

– Helposti mieshenkilöille tämänhetkinen normaalin painon ylimmäinen raja 25 on turhan alhainen. Pienikokoisen naishenkilön kohdalla ylimääräisen painon raja-arvo voikin vastaavasti olla turhan suuri. Lukema 25 on määritetty liikapainon rajaksi n. 1960 luvun loppupuolella, mutta varman liikapainon raja 30 toimii paremmin sekä miehille että naisihmisille, Virtanen sanoo.

Parempia mittakeinoja hakemaan on perustettu Maailman Terveysjärjestön avustuksella asiantuntijaryhmä. Maantieteellisten erojen takia esimerkiksi aasialaisille kuten myös eurooppalaisille haetaan omat, toisistaan eroavat rajat.

Oli miten oli Body Mass Index ts. painoindeksi kertoo meille normaalipaino tavallisille miehille ja naisille suuntaa antavasti, missä ollaan painokilojen suhteen. Siinä tapauksessa, että olet itse liian korkean painon rajalla, pystyt yksinkertaisesti vartalopeiliin katsomisella varmistaa, painoindeksi onko kysymys oikeasta liikapainosta vai saliharjoittelun aiheuttamasta lihaskudoksesta.

– Nauhamitta käy työkaluna ihannepainoon loistavasti. Siinä tapauksessa, että miehellä vyötärön ympärys ylittää 90 cm ja naispuolisella 80 cm, on syytä tarkistaa omaa syömiskäyttäytymistä. Kokopeilin näyttäessä suuren mahan kannattaisi liikkumiseen kiinnittää lisää huomiota, Vatanen sanoo.

Monenlaiset elintavoista kumpuavat sairaudet (esim. kakkostyypin diabetes sekä sydänsairaudet) lienevät länsimaissa ihmisten huomattavin terveyttä haittaava vaiva. Hakeutumalla terveellisempiin elintapoihin ja pitämällä silmällä painoindeksiä voitaisiin länsimaalaisten asukkaiden hyvinvointia kasvattaa helposti.

Vyötärömitan katsominen

Ylimääräisen rasvan jaottautuminen kehon sisällä voidaan määrittää lantion ja vyötärön ympärysmittojen perusteella siinä tilanteessa, että henkilö onkin painoindeksin mukaan liian painava. Vyötärön ympärystä on jo yksin todella hyvä mitta-arvo.

Vyötärölihavuuden paljastaa suuri ympärismitta. Aineenvaihdunnan ongelmat ja kohonnut verenpaine ovat useimmiten seurausta vyötärön alueen liikalihavuudesta.

Vyötärönympärys katsotaan tavallisella nauhamitalla kyljen sekä suoliluun harjanteen puolivälin etäisyydeltä. Lääkäreiden mukaan sairastuvuusriski on kohonnut, kun vyötärönympärys miespuolisella henkilöllä on yli 90 cm sekä naisihmisellä yli 80 cm.

Ottamalla mukaan lantion leveys painoindeksilaskurissa sekä tarkistamalla lantion ympäryksen sekä vyötärömitan suhde mittaus on edellistä varmempi. Etenkin ikääntyviltä lantio-vyötärösuhde ilmoittaa liikapainon paremmin kuin bmi. Nämä mittaukset on yleensä vaivatonta tehdä terveyden tarkastuksen yhteydessä tai vastaavasti esimerkiksi omatoimisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s